Ads Top

Groeivertraging Nederlandse breedbandmarkt zet door

De Nederlandse markt voor vast breedband internet groeide in het tweede kwartaal van 2017 met slechts 0,1 procent. Dat is een halvering van de al geringe groei in het eerste kwartaal. Het aantal aansluitingen kwam uit op 7,35 miljoen, aldus het Dutch Broadband 2017 Q2-rapport van Telecompaper.

Kabel groeide wel, maar minder hard dan in het eerste kwartaal. Bij glasvezel was de ontwikkeling precies andersom.

Net als in het vierde kwartaal van 2016 kwam in het eerste kwartaal van dit jaar de groei in de breedbandmarkt voor rekening van kabel en glasvezel. Glasvezel groeide harder dan in Q1 met 1,5 procent versus 0,9 procent. Bij kabel was er een groei in het aantal aansluitingen van 0,1 procent, tegen 0,3 procent een kwartaal eerder.

Bij DSL (koper) blijft het aantal breedbandaansluitingen dalen, ondanks de investeringen in snelheidsverbetering door KPN met toepassingen zoals pair bonding. De aanbieder probeert sinds 2015 met grootschalige upgrades meer te halen uit koper door voor miljoenen huishoudens de snelheid naar voorlopig maximaal 200 Mbps te verhogen. KPN en haar merken plus wholesale partners zoals Tele2 bieden al VDSL-aansluitingen met maximaal 100 Mbps.

Telecompaper verwacht dat de groei van het aantal breedbandinternetaansluitingen in de komende kwartalen wel zal blijven toenemen. Over heel 2017 zal dat leiden tot iets meer dan 1 procent groei in vergelijking met 2016. Dat is overigens flink minder dan de 2,6 procent groei vorig jaar ten opzichte van 2015. De belangrijkste oorzaak van de groeivertraging is de toenemende marktverzadiging op het gebied van vast breedband internet, met een penetratie in huishoudens van 94 procent.
Kabel blijft veruit marktleider.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.