Ads Top

ACM laat consument zijn eigen internetsnelheid meten

Internetaanbieders moeten de internettoegangskwaliteit bieden die ze in het contract met de consument beloven. En consumenten moeten dat zelf kunnen meten. Volgens de netneutraliteitsregels moeten internetaanbieders precies omschrijven wat consumenten mogen verwachten van de internetdienst die ze afnemen. Is het verschil tussen de daadwerkelijke en de gecontracteerde internetsnelheid te groot? Dan kunnen consumenten hun internetprovider daarop aanspreken.

Dit volgt uit nieuwe Europese netneutraliteitsregels die sinds 30 april 2016 van kracht zijn. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet erop toe dat internetaanbieders de regels naleven.

Consumenten kunnen de internetsnelheid meten met een meetsysteem. De netneutraliteitsregels schrijven onder andere voor dat de toezichthouder een certificering voor meetsystemen moet formuleren. ACM werkt in de tweede helft van 2016 aan het opzetten van een certificering van meetsystemen. Pas als een systeem gecertificeerd is, kunnen consumenten hun internetprovider bij wanprestatie in gebreke stellen. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld een deel van het abonnementsgeld kunnen terugvragen.

Omdat er op dit moment nog geen certificering van meetsystemen is, is ACM een voorlopige samenwerking aangegaan met Measurement Lab. Met het systeem van Measurement Lab kunnen consumenten de download- en uploadsnelheid meten van hun internetverbinding.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.