Ads Top

Succesvol bewonersinitiatief voor sneller internet in Haarlem

In Haarlem Noord gaat de schop de grond in voor de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk. En in de rest van Haarlem krijgt het bestaande kopernetwerk een upgrade. Dat is mede te danken aan het burgerinitiatief Haarlem op Glasvezel, dat Martijn Ekhardt in 2011 startte. “Dit resultaat laat zien dat je met zo’n initiatief echt iets kunt bereiken.”

Ekhardt wilde in 2011 een nieuw televisie- en internetabonnement afsluiten en verbaasde zich erover dat in Haarlem geen glasvezel beschikbaar was. “Mijn ouders wonen in een klein dorpje in Drenthe en hadden daar wel een supersnel netwerk. En ik bleek niet de enige Haarlemmer te zijn die graag sneller internet en meer keuzemogelijkheden wilde.”

Het bedrijf Reggefiber, gespecialiseerd in de aanleg van glasvezelnetwerken, bleek wel geïnteresseerd in Haarlem. “Ook benaderde ik de politiek en dat leidde tot een motie die unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad. Die motie gaf de wethouder de opdracht om de mogelijkheden voor een glasvezelnetwerk te onderzoeken.”

Hoewel zowel de gemeente als Reggefiber positief tegenover het idee stonden, duurde het een paar jaar voor er een overeenkomst kon worden getekend. De wens om heel Haarlem in één keer op glasvezel aan te sluiten, bleek uiteindelijk niet haalbaar. Ekhardt: “Dat was wel altijd onze insteek en die van de gemeente. We wilden geen tweedeling in de stad. Maar de aanleg van glasvezel kost zo’n duizend euro per huishouden. Alle kabels in de stad in één keer vervangen, vraagt dus een gigantische investering.”

Reggefiber en moederbedrijf KPN kwamen in plaats daarvan met een plan waarbij in grote delen van Haarlem het bestaande kopernetwerk een stuk sneller wordt gemaakt. Dat gebeurt met een nieuwe technologie, die nog nergens anders in Nederland is toegepast. In Haarlem Noord en Spaarndam is die upgrade niet mogelijk en daar wordt nu een glasvezelnetwerk aangelegd. Ook alle nieuwbouw in Haarlem wordt vanaf nu meteen voorzien van glasvezel.

Het burgerinitiatief is tevreden met dit resultaat. Dat betekent overigens niet dat hun ‘werk’ er nu op zit. “We gaan de ontwikkelingen rond de aanleg van dit nieuwe netwerk kritisch volgen. We zijn immers een onafhankelijke partij en kunnen een schakel zijn tussen bewoners en de betrokken partijen. En verder willen we de mogelijkheden van dit snelle netwerk onder de aandacht brengen bij bewoners en ondernemers.”

Daarbij kijken ze met een schuin oog naar andere steden met glasvezel zoals Amersfoort, waar een digitaal mediaplatform werd opgezet. “Buurtorganisaties maken daar nu eigen wijktelevisie, die ze via internet uitzenden. Maar er zijn ook andere opties. Denk aan zorg op afstand via de iPad. Of aan een kerkdienst die via een webcam uitgezonden kan worden op een groot scherm in een verzorgingshuis.”

Heeft hij nog advies voor andere Haarlemmers die ook een burgerinitiatief willen beginnen? Ekhardt: “Ik zou zeggen; ga ervoor, maar realiseer je ook dat je er tijd in moet investeren. En zorg ervoor dat je je verhaal goed over de bühne krijgt bij stakeholders, zoals politici. Wij hebben steeds geprobeerd betrokken te blijven en contact te houden. Dat heeft denk ik goed gewerkt. De motie is unaniem aangenomen en nu ligt er een resultaat dat impact heeft op alle huishoudens in Haarlem. Voor mij is dit dus wel een voorbeeld van hoe je met een burgerinitiatief echt iets kan bereiken.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.